Varför ta porträtt?

Om man vill ta bilder på sig själv så går man till en porträttfotograf, som antingen i en studio eller i ens eget hem kan ta foton som gör modellen rättvisa. Det finns olika anledningar att vilja ha porträtt på sig själv och här följer några exempel på dessa, liksom några tips på vad man bör tänka på under fotograferingen.

Barn

När barnen är små kan det vara en god idé att låta ta porträtt på dem i hela sin härlighet. De ser så roliga, gulliga och ibland lite knäppa ut och det är ett underbart minne på dem i just den stunden. Barn är inte de lättaste modellerna så det är viktigt att man har med sig ett antal distraktioner som man kan avleda barnets uppmärksamhet med så att de inte sitter och skräckslaget stirrar på fotografen hela tiden. Man kan också ta foton på avstånd med ett teleobjektiv så att barnet inte är medvetet om att man tar bilderna.

Student och konfirmation

När tonåringar avslutar sina studier eller går på konfirmationsläger så hör dessa stunder till livets olika trappsteg. Det är därför vanligt med porträtt vid dessa tillfällen så att man dels minns dem men också för att skicka som tackkort till dem som kom till mottagningarna efteråt.

Söka jobb

Bilder säger ofta mer än ord och när man söker jobb kan ett vältaget porträtt vara avgörande. Det handlar inte om att vara snygg utan snarare om att visa vem man är. Träna gärna lite på ditt leende innan fotograferingen och försök se så naturlig ut som möjligt då detta kommer att ge ett gott intryck innan din resumé ens läses.

Bara för att

Det kan vara riktigt kul att ta porträtt och det är ett tillfälle att frysa olika stunder i livet och associera dem med kära minnen och hur man en gång såg ut. Ta porträtt bara för att det är kul!