Porträtt

Ett porträtt är ett foto av en person i syfte att visa just denne på bild. Det kan låta som en självklarhet med det finns massor av bilder på människor som inte är porträtt, som till exempel i förbigående eller när en hastighetskamera tar kort på förare. Nej, för att en bild skall räknas som en porträtt så skall själva meningen vara att avbilda individen i fråga, och att förhoppningsvis även något av dennes karaktär presenteras.

Vill man helt enkelt ha ett kort på sig själv för att till exempel skaffa ett pass eller ett körkort så räcker det ofta med att man tar enkla passfoton i en automat. Det är något som går ganska snabbt men resultatet blir ofta platt och lite tråkigt. Här visar man helt enkelt hur man ser ut, och särskilt när det kommer till identifikationshandlingar finns det mycket strikta regler för hur man skall avbildas: näsan skall vara i en viss vinkel, ögonen öppna och inga stora miner göras.

Vid porträttfotografering kan man själv välja hur man vill avbildas och det är upp till fotografen att göra den mest lämpliga ljussättningen och att få fram det man vill med fotot. Är man till exempel skådespelare kanske man vill göra en hel portättserie där man visar sin versatilitet när det kommer till ansiktsuttryck, och hoppas man på att bli modell vill man förmodligen se så snygg ut som möjligt.

En porträttfotograf är van vid att jobba med många olika typer av människor och en de av dennes jobb är att få sina modeller att koppla av för bästa möjliga resultat. Om en person är nervös eller spänd är det troligt att denne kommer att göra konstiga miner eller uppvisa ett mycket ansträngt leende, så det är viktigt för fotografen att ha tid för lite småprat och olika alternativ.