Borgerlig begravning

Borgerlig begravning

En begravning behöver inte hållas i en kyrka. Du kan däremot ha en borgerlig begravning om du är medlem i Svenska Kyrkan. För dig som inte vet vad en borgerlig begravning innebär så är det en begravning som kan hållas utanför kyrkan. Det kan vara på en strand, i din trädgård, på en äng eller var du än vill ha din begravning.

En borgerlig begravning kan tvärtemot vad många tror, innehålla religiösa element. Kanske vill du ha en begravning med kinesiskt eller indiskt tema i din trädgård. En borgerlig begravning kan göras personlig och helt enligt dina egna önskemål.

Vem kan begravas borgerligt?

Alla får begravas borgerligt i Sverige. Den döde har innan denn gått bort, haft en önskan att få begravas borgerligt eller har gått ur kyrkan för att denne inte vill ha en kyrklig begravning. Det är långt ifrån alla som tänker på att utträdet ur den svenska kyrkan gör att du förlorar rätten att ha begravning i kyrkan. Om du trots allt vill ha en kyrklig begravning även om du gått ur kyrkan, måste du eller dina anhöriga betala en summa pengar till kyrkan.

Det finns däremot ingen borgerlig kyrkogård utan när begravningsceremonin är över, kommer du att bli begravd på den vanliga kyrkogården. På många kyrkogårdar kan du bli begravd i en minneslund. Då får du ingen gravplats med en sten som dina släktingar kommer att sköta om. Du kan också välja att bli kremerad och få din aska strödd i en sjö, i skogen eller i ett naturreservat. Då behöver du eller en anhörig söka tillstånd för att få lov att strö askan där.

Vem håller i begravningen?

När du begravs i kyrkan är det en präst som håller i begravningen men när du begravs borgerligt kan en vän eller familjemedlem hålla i denna ceremoni. Det är också den personens uppgift att se till att programmet som du noga har valt ut, följs.