Att tänka på inför familjefotot

Om man bestämmer sig för att ta ett familjefoto så kan det vara bra att planera lite i förväg. Fotot skall ju vara ett trevligt dokument av familjen och man kan själv bestämma vad man vill med det och vilket “budskap” man vill förmedla med det. Vill man ha ett seriöst, lite allvarsamt foto eller visa upp familjemedlemmarnas sjuka humor? Ingenting är omöjligt och här följer några punkter som man bör ta i beaktande inför tillfället.

Klädsel

Ett klassiskt familjefoto blir allra bäst om medlemmarna har kläder som någorlunda matchar eller åtminstone kompletterar varandra. Om man har en svart bakgrund och en deltagare bär svarta kläder medan de andra är färggranna, så kommer det att se ut som denne bara är ett svävande huvud. Man kan också bestämma stil: vill man vara vardagsklädda eller lite extra fina, ha på sig 80-tals sportattiraljer eller futuristiska silveruniformer. Bestäm i gemenskap och resultatet kan bli både roligt och minnesvärt.

Vilka skall vara med?

Ett familjefoto kan bestå av bara barnen, föräldrar med barn eller hela tjocka släkten med avlägsna kusiner och sysslingar. Vill man få med så många som möjligt kan det vara bra att fotografera i en större lokal eller till och med utomhus, och av naturliga skäl kräver detta större planering.

Tillfälle

Självfallet kan man välja att ta familjefoton bara för att man känner för det, men många väljer att ta fotona i samband med speciella tillfällen. Kanske man precis har fått tillökning eller så har någon tagit studenten eller fått en medalj? Är gammelfarmor på besök kanske man vill passa på att ta ett trevligt familjefoto med henne? Har man precis blivit med katt eller har den sura tonårsdottern precis rakat av sig allt hår? Alla moment i livet är värda att föreviga med ett familjefoto och ju längre tid det går desto mer uppskattar man det.