Varför ta begravingsfoto?

Foton brukas oftast associeras med livets glada stunder: dop och födelsedagar, semestrar och bröllop, fester och evenemang. Idag tas fler bilder än någonsin tack vare den stora utvecklingen inom teknologin och i princip alla människor har tillgång till en bra kamera visa sin mobiltelefon. Internet fullkomligen bombarderas av bilder på människor som visar hur kul de har, hur lyckliga de är och hur vackert det är där de befinner sig.

Det finns dock andra tillfällen i livet som inte är lika glada och när en människa avlider är det därför inte alltid som familjen ens funderar på att anlita en fotograf. Varför skulle man vilja ta bilder när människor är ledsna?

Trots att detta är en mycket naturlig reaktion så har det börjat bli allt vanligare med begravningsfoton och när anhöriga kontaktar Fonus begravningsbyrå är det inte sällan som de framför önskemål om en fotograf under begravningen. Det finns flera anledningar till detta, inte minst det faktum att det faktiskt är frågan om ett historiskt dokument och en viktig, om än sorgsam, del av en familjs historia. Precis som en fotoreporter avbildar stunder i världen som kan involvera tragedier och tråkiga händelser så är ett begravningsfoto en viktig del i familjealbumet.

En annan vanlig anledningen till att man anlitar en begravningsfotograf är att detta ofta är ett unikt tillfälle för släkt och vänner att sammankomma. Det kan till och med vara så att deltagare flugit från långväga håll för att närvara och att begravningen är ett sällsynt tillfälle som olika personer är på samma plats vid samma tid. Med detta blir ett gruppfoto en mycket viktig del av den avlidnes och dennes familjs historia då man kan se vilka personer som berörts av dennes död. På sätt och vis kan detta bli ett släktfoto med fler inblandade än någonsin och som alla kommer att vilja ha en kopia av.