Begravningsfoto

Redan från fotots tidiga början var begravningsfoto ett av de stora motiven som fotografer sysslade med. Förr i tiden var det mycket kostsamt och tidskrävande att ta foton och något man kanske bara hade råd med en gång i livet. Om en person dog innan denne fotograferats var det därför ganska vanligt att man valde att ta så kallade post mortem bilder på den avlidne, ofta iklädd den bästa kostymen eller klänningen, omgiven av blommor eller till och med familjemedlemmar. Idag har denna typ av fotografi missförståtts lite och många bilder cirkulerar på internet där man hävdar att bilderna är begravningsfoton, när detta i själva verket inte alls är fallet. Som regel så brukar man kunna se om personen på fotot lever eller inte i och med sättet denne arrangerats på.

Även idag tar man begravningsfoton med förutom vissa länder där de döda avbildas i olika situationer, så är det i Sverige inte särskilt vanligt att man tar bilder på just den avlidne. I stället tas bilder på kyrkan eller minneslokalen, liksom på deltagarna vid begravningen. Vare sig om man valt att ha en stor, praktfull begravning eller en mindre sammankomst så är det upp till fotografen att föreviga dessa ögonblick, som precis som alla andra stora skeden är värda att dokumentera.

Som begravningsfotograf är det mycket viktig att man bemöter situationen med respekt för både den avlidne och de närvarande. Det är här frågan om människor i sorg, och man bör därför vara försiktig med att ta bilder på dem. Det lämpar sig alltså inte att hopp fram och ropa “smile” för att ta bilder på de närvarande. I stället kan man ta lite mer avlägsna, generella bilder och efter att själva begravningen är över kan man ställa upp alla närvarande för att ta en minnesbild som alla kommer att uppskatta som ett historiskt dokument.